Ποιός ζει τη ζωή σου;

2014-08-06 20:17

   Όσο και αν ο τίτλος φαίνεται να είναι απλά ένα οξύμωρο σχήμα, περικλείει μια μεγάλη αλήθεια όσον αφορά τον τρόπο που ζούμε. Η λέξη ευτυχία, ειδικά στις μέρες μας, αποτελεί μια σπάνια σχεδόν ξεχασμένη λέξη για τους περισσότερους ανθρώπους. Μήπως όμως έχουμε και εμείς μερίδιο ευθύνης για τη "δυστυχία" μας;

   Στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης είναι δικό μας, έιτε επειδή επιλέγουμε να ζούμε μια ζωή που μας "υπαγορεύουν" οι γύρω μας, είτε γιατι κάπου στην πορεία χάσαμε το πραγματικό νόημα της ζωής.Ίσως τελικά θα πρέπει να μάθουμε να ακούμε συχνότερα τη φωνή της καρδιάς μας και όχι των γύρω μας, αφού η ζωή είναι ξεκάθαρα δική μας και δεν θα είναι παντοτινή.

   Ακόμη και αποφάσεις που πιστεύουμε πως παίρνουμε μόνοι μας, ορισμένες φορές, είναι αποτέλεσμα μιας συνεχούς πλύσης εγκεφάλου από το περιβάλλον που ζούμε. Κάποτε διάβασα σε ένα βιβλίο ψυχολογίας την εξής φράση: "την επόμενη φορά που στο μυαλό σου θα ακούγεται η λέξη "πρέπει", προσπάθησε να καταλάβεις σε ποιόν ανήκει εκείνη η φωνή που μιλάει. Αν δεν είναι η δική σου σώπασέ τη."

   Είναι δύσκολο το μονοπάτι προς την πλήρη ανεξαρτησία και σίγουρα δε συνεπάγεται του να απομακρύνουμε όλα τα κοντινά μας πρόσωπα από τη ζωή μας. Το μόνο βέβαιο όμως είναι πως θα πρέπει να αποφασίσουμε τι θα μας επηρεάζει και τι όχι πλέον και να ακολουθήσουμε αυτή την απόφαση τυφλά. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιλέγει το τι θα ζούμε. Τη μία και μοναδική ευθύνη για την ευτυχία ή τη δυστυχία στη ζωή μας την έχουμε εμείς.

   Με το να συνειδητοποιήσουμε τα παραπάνω έχουμε κάνει ήδη το πρώτο βήμα στο μονοπάτι που οδηγεί στα όνειρά μας.

Σταμάτα να παρακολουθείς τη ζωή σου σαν θεατής στριμωγμένος στον εξώστη πριν φτάσει στο φινάλε...

 

Γράφει η Δήμητρα Τσιλιμίγκρα για την e-vdela.webnode.gr