Πράσινες στέγες...η λύση για τις πόλεις

2014-08-04 22:05

Τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της ανάπτυξης πράσινων πολιτικών και εφαρμογών για την προστασία του περιβάλλοντος τυγχάνει όλο και πιο ευρείας αποδοχής, η εγκατάσταση πράσινων στεγών σε αστικά περιβάλλοντα. Τα περιβαλλοντικά οφέλη από μία τέτοια εφαρμογή είναι εμφανέστατα στο περιβάλλον. Μία τέτοια εφαρμογή θεωρείται απολύτως ικανή να αντικαταστήσει το πράσινο που λείπει από τα αστικές περιοχές και όχι μόνο.


Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα των πόλεων αποτελεί αναμφισβήτητα η ρύπανση της ατμόσφαιρας από την εκπομπή ρύπων όπως διοξείδιο του άνθρακα, διάφορων μικροσωματιδίων κτλ. Οι εν λόγω ρύποι, συντελούν υπέρ του φαινομένου του θερμοκηπίου και της όξινης βροχής με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία των πολιτών. Ακόμη, η αποστράγγιση νερού στις πόλεις είναι εμφανής με αποτέλεσμα την δημιουργία πλημμυρών. Επιπλέον ένα ακόμη πολύ σημαντικό πρόβλημα για τους πολίτες μίας πόλης αποτελεί ή έλλειψη οξυγόνου. Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστικές περιοχές. Με την εγκατάσταση πράσινων στεγών μπορούν να μειωθούν στο ελάχιστο όλα τα παραπάνω.

Οι πράσινες στέγες έχει αποδειχθεί ότι μπορούν να μειώσουν κατά 1,0 με 5.3 % τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε ένα αστικό περιβάλλον. Μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της ατμόσφαιρας φιλτράροντας διάφορα επικίνδυνα σωματίδια και λειτουργώντας ως φορείς οξυγόνου. Επίσης, έχουν την ικανότητα να συντελέσουν ενάντια στο φαινόμενο του θερμοκηπίου με το να συγκρατούν τις υψηλές θερμοκρασίες. Συμβάλλουν στην ανάπτυξη της βιοποικιλότητας των αστικών περιβαλλόντων και τέλος βοηθάνε το κτίριο στην μακροβιότητα του καθιστώντας το προστατευμένο από την ηλιακή ακτινοβολία και τις ακραίες θερμοκρασίες.

Μία τέτοια εφαρμογή λοιπόν αποτελεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα για κάθε πόλη αποδεδειγμένα. Με την έγκριση τέτοιων επενδύσεων, και θα ομορφύνουν οι πόλεις με το να πρασινίσουν αλλά και θα αντιμετωπίζουν λιγότερα περιβαλλοντικά προβλήματα. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η δημιουργία τέτοιων κατασκευών και είναι απολύτως σίγουρο πως τέτοιες λύσεις αποδεικνύονται απόλυτα επικερδείς σε όλους τους τομείς. 

Γράφει ο δασολόγος - περιβαλλοντολόγος Αντώνης Φαναριώτης για τη βδέλλα.